Reistip: Help, Ik vertrek naar Amerika! Heb ik dan een Esta of een Visum nodig?

Spannend, je vertrekt binnenkort naar Amerika.
Wie weet ga je roadtrippen van Orlando naar Key west, of gewoon lekker shoppen in New York.
Maar voor dat het zover is heb je een ESTA nodig om Amerika binnen te kunnen.
Ben je langer dan 90 dagen weg dan heb je een Visum nodig.

Wat is het verschil tussen een Esta of een Visum voor Amerika

Goede vraag, laten we het eerst even over een Esta hebben
Wat is een Esta oftewel het Electronic System for Travel Authorization, dit is het meest online aangevraagde document om naar Amerika te reizen.
Je bent dus verplicht om op voorhand een E- reistoestemming te hebben, je kan dit aanvragen
Op Visumbuitenland, hier vind je trouwens ook heel wat bijkomende info over het Esta en Visums.
Dit geldt vooral als je de Belgische nationaliteit hebt, of staatsburger bent van één van de landen die op het Visa waiver progam staan vermeld.

Alles gebeurt online

Super handig dat dit tegenwoordig allemaal online kan.
Je vraagt je E-reis toestemming best goed op voorhand aan!
De Amerikaanse autoriteiten mogen er 72 uur over doen om tot op een beslissing komen.
Wij hebbe onze Esta voor Costa Rica een goeie maand voor ons vertrek aangevraagd. (Hadden we nodig omdat onze overstap in Amerika was)
De aanvraag kan op elk moment en de betaling gebeurd ook ineens online.

Goed om te weten

  • Eens de Esta is goedgekeurd is hij voor 2 jaar geldig INDIEN jouw reispaspoort nog geldig is tot het einde van je verblijf in Amerika.
    Indien je om één of andere reden je paspoort moet veranderen dan vervalt jouw Esta ook.
    Je mag dan in die 2 jaar zovaak als je wil naar de VS reizen. (Hoeraa)
  • Je mag Max 90 opéénvolgende dagen in Amerika verblijven, Canada, Mexico of een Caribisch eiland wordt hierin meegeteld.
    Wil je graag langer blijven, dan vraag je best een Visum aan.
  • Ook om een overstap te doen naar een ander land heb je een Esta nodig.
    Wij hadden er 1 nodig toen we naar Costa Rica gingen, onze overstap was toen in Atlanta.
  • Je moet bij aankomst kunnen aantonen dat je Amerika ook weer gaat verlaten (je retour ticket laten zien)
  • Vertrek je naar Alaska, Hawaii, Puerto Rico, Guam of de Amerikaanse Maagdeneilanden? Dan is het ook verplicht om een Esta aan te vragen.
  • De vragen die je moet invullen gaan o.a. over je huidige werksituatie, je familie en nog wat persoonlijke gegevens.
    Dus neem gerust de tijd om alles door te lezen!
  • Ben je na 10 Maart 2001 in de volgende landen geweest of heb je ooit deze nationaliteit gehad?
    Dan kan je geen Esta aanvragen.
    Iran, Irak, Syrie, Soedan, Jemen, Libie en Somalie.

Helaas kan een visum geweigerd worden, daarom is het belangrijk dat je deze goed op tijd aanvraagt, alles goed leest en correct antwoord.
Word je aanvraag toch geweigerd dan kan je nog een visum aanvragen bij het Amerikaanse Consulaat.

Esta of visum

Het Amerikaanse Consulaat

Belgie : Regentlaan 27, 1000 Brussel
Nederland : Museumplein 19, 1071 DJ Amsterdam, Nederland

Waarom dan een Visum?

Blijf je langer dan 90 dagen in Amerika, dan moet je een Visum aanvragen.

Let er wel op dat je de juiste soort Visum aanvraagt!
Je hebt o.a. een toeristen of studenten visum alsook een werkvisum maar er zijn er nog zoveel meer.

In een notendop.

Je vraag best 4 weken op voorhand een Esta aan online.
De betaling hiervan gebeurd ook online, dus houd best een credit card of je betaal account zoals ‘ideal’ of bancontact bij de hand.
Beantwoord alle vragen in het formulier correct, dus lees deze goed, nadat deze is goedgekeurd (kan tot 72 uur duren) is jouw Esta 2 jaar geldig op voorwaarde dat jouw paspoort nog geldig is tijdens de reis en geen wijzigingen in jouw paspoort zijn gebeurd.
Moest hij toch geweigerd zijn kan je nog een visum aanvragen bij de consulaat.
Het grote verschil met een Esta en Visum is dat je een visum nodig hebt als je langer dan 90 dagen in de VS wilt verblijven.
En je kan nog terugvallen op een Visum indien jouw Esta word geweigerd, check zeker of je dan de juiste visum hebt aangevraagd en ook dat je alles naar waarheid invult.

Het lijkt veel moeite, maar uiteindelijk valt het best goed mee, op een kwartier ben je er vanaf.
Je krijgt nadien een E-mail als het in orde is en dan druk je deze best ook af.
En klaar is kees.
Nu kan je zo goed als stress-vrij naar Amerika vertrekken, Enjoy!

Voor de duidelijkheid, deze info is vooral voor vakantie aanvragen.

XoXo

 

Debo

 

Geef een reactie